5è Concurs d'Humor Gràfic i Salut.






Díselo sin flores
és el lema del dibuix guanyador del 5è Concurs d'Humor Gràfic i Salut que convoca bianualment la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida i l'associació Humoràlia, i que enguany ha estat dedicat a la sida. El seu autor és Javier Zapatero, Zapa, un creatiu publicitari de Madrid que es dedica a les tires còmiques per hobby, ens diu. Aquest serà el seu primer premi en aquesta disciplina, tot i que ha estat guardonat internacionalment en diverses ocasions pels seus treballs publicitaris.




 
Pel que fa al segon premi, ha recaigut en l'il·lustrador i dibuixant saragossà, David Vela, recent guanyador de la Bienal Internacional de Caricatura i Dibuix Humorístic que es convoca a Santa Cruz de Tenerife, el premi millor dotat d'Espanya en aquest camp i el segon a nivell europeu. Vela, que enguany també ha obtingut un segon premi al concurs Humor i Drets Humans de la Fundació Fernando Buesa i una menció honorífica al portuguès Portocartoon, fa referencia a la necessitat de prevenir la sida al tercer món amb l'ús del preservatiu. El seu dibuix recrea l'escena del pecat original amb uns nous Adam i Eva, tot fugint del tremendisme que molts cops s'empra per parlar de la sida. La tria d'una escena bíblica té a veure amb les reticències de l'església en la utilització de profilàctics, comenta.


El jurat d'aquesta nova edició ha hagut de triar entre 174 dibuixos provinents de diferents punts de l'Estat i d'arreu del món -Indonèsia, Iran, Iraq, Armènia, Ucraïna, Argentina, Colòmbia, Rússia, Polònia, Uruguai, Montenegro, etc. A més d'aquestes vinyetes, els organitzadors han rebut una trentena de dibuixos realitzats per alumnes de primària d'una escola Xina que, tot i que no han entrat en competició, seran utilitzats per fer campanyes de prevenció als centres educatius.

El primer i segon premi de la cinquena edició del Concurs Humor Gràfic i Salut estan dotats amb 1.000 i 500 euro,s respectivament, aportats per l'Hospital Montserrat i ADESLAS. Els guanyadors rebran els seus guardons el proper 2 de juny, en un acte que tindrà lloc a la Facultat de Medicina de la UdL, i que coincidirà amb la inauguració de l'exposició que recull els 50 dibuixos finalistes.

Comentarios